Vissza a hírekhez

III. Farsangi Fánkfesztivál

2019.02.11.

2019. február 23-24 között kerül megrendezésre a III. Farsangi Fánkfesztivál. Ami új, sokkal nagyobb, tágasabb helyre költözik! Az új helyszín a XII. kerületi meseszép Gesztenyés kert, a MOM Sport mögötti nagy parkoló.

Az előző évekhez képest sokkal több fánkos finomsággal, még több forró italcsodával és rengeteg új élménnyel várják a vendégeket. Minden résztvevő a bejáratnál egy részletes térképet kap az esemény kiállítóiról és hogy melyik standon, milyen fánkos finomság kóstolható meg! Külön élménysátor kerül felállításra a gyermekek számára, ahol elsajátíthatják a fánk készítés és díszítés fortélyait!

Nagy figyelmet fordítanak az idei évben a hagyományőrzésre, ezért az újvonalas fánkok mellett nagy hangsúlyt kapnak a klasszikus fánkok is. Az édes és sós fánkcsodák mellett forralt borok, hűtött italok , street food és még megannyi ínyencség kap helyet.

Egy kihagyhatatlan, vidám, ingyenes hétvégének ígérkezik az egész család számára.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Rövid történelem farsangról&fánkról…

Vízkereszttől, azaz január hatodikától hamvazószerdáig, vagyis a húsvét előtti negyvenedik napig tartó időszak a bálozás, mulatozás, evés-ivás ideje. A farsang a római kor szaturnáliáira nyúlik vissza (az ókori Rómában Szaturnusz isten tiszteletére hétnapos örömünnepet tartottak). Nálunk a XIV. századból maradtak fenn az első, farsangi szokásokról beszámoló feljegyzések.

A januári-februári vigadozások elnevezése a bajor-osztrák Fasching szóból ered, amely eredetileg a böjt napját megelőző húshagyókeddi éjszakát jelölte (a szó irodalmi formája Fastnacht – fasten = böjtölni, Nacht = éjszaka). Az olasz eredetű karnevál szó ugyancsak a böjttel függött össze (carne-vale = hús, isten veled!). A legtöbb mulatság a böjt kezdetét megelőző néhány napra esik, amelyet farsangfarkának is neveznek. A gazdagon terített asztalokról a különféle húsokból készített leveseken és sülteken kívül nem hiányozhat a sokféle édesség. És nem múlhat el úgy a farsang, hogy legalább egyszer ne készítsünk farsangi fánkot.

A farsangi fánknak egyébként a története is vidám, karneváli emlékeket idéz. Ez az egyszerű paraszti fánk, a Beignot, a párizsi mézeskalácsosok kedvelt készítménye, egy párizsi bálon különösen nagy sikert aratott. Felfigyelt rá az álruhában táncoló Marie Antoinette, megízlelte, azután megvette a mézeskalácsos egész kosarát. Elmondatta magának a receptjét is, megtanította rá a cukrászát – és e „fejedelmi” falatból a francia királyi udvar ünnepi fogása lett.

Egy másik forrás szerint a fánk története Bécsben kezdődött, és a véletlennek köszönhetően született meg az első fánk. Amikor egy Krapfen nevű pék meghalt, a felesége vette át a finom kenyeréről híres pékség vezetését. Egy napon a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók egyre türelmetlenebbek lettek, és addig zúgolódtak, míg a pékné kijött a sodrából, és egy darab, keze ügyében lévő kenyértésztát valakinek a fejéhez akart vágni. Ám elvétette a célt, és a tészta a kályhán lévő, forró zsírral teli lábasba pottyant, majd pár perc alatt aranybarnára sült.

Forrás: a rendezvény közösségi oldala