Vissza a hírekhez

7 történelmi fürdőnk, ahol megelevenedik a múlt

2018.10.29.

Így ősszel az egyre hűvösebb reggeleken, estéken jól esik ellátogatni egy gyógyfürdőbe, szaunázással, gyógykezelésekkel kényeztetni testünket lelkünket. De vajon tudjuk-e, hogy akár több száz éves falak között is fürdőzhetünk, ha az ország legszebb műemlékfürdőit választjuk. Melyeknek egy része Budapesten található.

Rudas Gyógyfürdő és Uszoda

A ránk maradt, még üzemelő török fürdők közül a legjelentősebb a Rudas fürdő. Feltárások valószínűsítik, hogy a fürdő már a török hódoltság előtt létezett. Mai napig népszerű a török fürdő nyolcszögletű medencéje és a félgömb kupolával fedett nyolc oszlopos medencetér. Emellett találunk még benne számos termálmedencét, és egy modern wellness részleget, melynek tetőteraszos termálvizes jakuzzijából gyönyörű kilátás nyílik a városra a Duna partján.

Árpád Fürdő

Hazánk egyik legszebb, szecessziós stílusú fürdője a székesfehérvári Árpád Fürdő, mely évtizedekig tisztasági fürdőként funkcionált, 1905-ben nyitotta meg kapuit. Leglátványosabb része a török fürdő, a mozaikkal kirakott ülőmedence, az ülő pezsgőfürdő és a központi fürdőmedence, melyeket 2010-ben már felújítottak. A műemlékfürdő különlegessége a mozaikcsempés tepidárium, az arab és a török pezsgőfürdő.

Gellért Gyógyfürdő és Uszoda

Budapest egyik legszebb fürdőjét a XVII. században Sárosfürdőnek nevezték, a medencék fenekén leülepedett, a forrásvízzel feltörő, finom forrásiszap miatt, majd 1918-ban a főváros első luxus kategóriájú létesítménye lett az új gyógyfürdő. A második világháború alatt is működött, pedig a női részleg egy belövés következtében szinte teljesen megsemmisült. Manapság már hullámmedencével, pezsgőfürdővel, ülőmedencékkel, úszómedencékkel bővült a kínálat, ami mellett széles körű gyógyszolgáltatások, és szépségkezelések várnak a fürdőzőkre.

Török Fürdő Eger

Az egri Török Fürdőt Arnaut pasa emeltette, a gyönyörű, arany kupolás fürdőben a hithű mohamedánok tisztálkodhattak és társaloghattak. Többszöri felújítást követően még mindig áll, és hat medencével, magas színvonalú wellness-és gyógyászati szolgáltatással várja vendégeit. Meglehetősen ritka, radon-tartalmú gyógyvízzel rendelkezik, és autentikus hamam masszázsokat is kipróbálhatunk benne.

Király Gyógyfürdő

A Király fürdő építését 1565-ben Arszlán budai pasa kezdte meg, és utóda fejezte be. A Király Gyógyfürdőnek akkor sem volt és ma sincs közvetlen meleg víz bázisa, vizét a Szent Lukács fürdő kútjaiból nyerik. A törökök azért építették messze a forrásoktól, hogy egy esetleges ostrom idejére is biztosítva legyen a fürdés lehetősége a várfalon belül. A fürdőben ma már olyan kényelmi szolgáltatások is igénybe vehetők, mint a privát családi kádfürdő vagy a szaunás kádfürdő. Nemrég a fürdő udvarán egy meleg vizes kültéri dézsát is kialakítottak.

Irgalmasok Veli Bej Fürdője

A Veli Bej fürdő 1806-ban került az Irgalmas rend kezébe, a török fürdő már ekkor is a kórház részét képezte. 2012-ben esett át egy teljes felújításon. Wellness részleg jakuzzival, két gőzkamrával, finn és infraszaunával, masszázszuhanyokkal, jégkészítő géppel, hydroxeur- és tangentorkáddal, Kneipp-sétálóval, úszómedencével és masszázzsal áll a vendégek rendelkezésére.

Széchenyi Gyógyfürdő

A fürdőt Zsigmondy Vilmosnak, a kor híres bányamérnökének köszönhetjük, aki egy 1246 méter mélységű artézi kutat fúratott a Városligetben, ahonnan a víz 76 Celsius fok hőmérsékleten érkezik a felszínre. Pest első gyógyfürdője az évek során Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexumává vált 21 medencéjével. A Széchenyi fürdőt palotának is nevezik, külső és belső díszítésében egyaránt fontos szerepet kaptak a vízhez kapcsolódó motívumok. Különleges fényterápiás szaunája és sörfürdője, gyógyvize pedig számos emésztőrendszeri, légzőszervi, mozgásszervi, nőgyógyászati betegségre nyújthat gyógyírt.

Forrás: termalfurdo.hu

Ajánlott hírek
Új értékesítési és kommunikációs igazgató Bükfürdőn

2019. április 15-től Tóth Renáta látja el az értékesítési és kommunikációs igazgatói feladatokat a Bükfürdő Thermal & Spaban.

Tovább
A tavasz 7 pillanata

Reggelente még kicsit csípős a hőmérséklet, de a simogató napsütés és a rügyező fák látványa új energiával tölt fel bennünket. 

Tovább